Els darrers dos dies he estat investigant com s’investiga, com funciona el món acadèmic.

Estic fent els cursos de doctorat a l’UAB i el curs vinent ja podria tenir allò que anomenàvem la tesina. De moment m’he decidit per fer tant la tesina com la tesi amb articles publicats. N’he de publicat quatre, tres d’ells en alguna de les revistes importants. Per a, simplement, accedir a aquest llistat en dues de les webs oficials, -que de fet són empreses!- ISI Web of Knowledge i Scopus, cal fer tot un numero tècnic i , obviament, pagar. El simple accés al llistat de revistes no és obert a algú que no tingui una subscripció, la qual cosa impedeix entrar des de fora, curiosa manera de fomentar la investigació per iniciativa pròpia, oi? Oi que també es estrany que s’hagi de pagar per a accedir a documents fets, la major part, amb diner públic? O és que jo sóc l’estrany?

efecte de la cafeína en les aranyes
No sé, tot just començo, però vinc de les comunitats de programari lliure i de la web  de sempre, que diriem, i la primera impressió de tot el sistema és que és prou antic i no gaire eficient. El resultat és eficient perquè es trevalla dur, però es nota que les plataformes més usades per a comunicar al món el que es va descobrint, entenent o inventant van mig pas enrere del que hi ha a internet. El principal problema és que quan es dissenya una gran plataforma, es tendeix a pensar que usarem el més avançat que hi ha, en comptes de pensar que en 6 mesos caldrà fer millores.

Tot just començo en aquest món, tal que deia, i, per tant, aquestes opinions que dono ara són més impressions que no pas opinions. Em reservo el dret i  l’anhel de canviar-les i reconduir la investigació, la recerca del tot plegat

Continuarà…