Sorprès és la paraula, si. Mai havia hagut de fer tants clics per a arribar al final d’una recerca, i en la majoria dels casos, el document que cerques no és accessible. Estaria bé fer una representació del temps que es perd simplement cercant articles científics. Però un altre dia parlaré dels clics interminables, avui us presento qui té el monopoli de les comunicacions científiques i com ens fan pagar el nostre coneicxement

Millor explico la història de com es fa per a accedir a articles acadèmics. Ja pràcticament he acabat els cursos de doctorat i resulta que ara començo a preparar el primer dels quatre articles que he d’escriure per obtenir el doctorat. Tres d’aquests articles han d’estar publicats en revistes, anomenades, indexades. Les revistes més important (més citades per altres articles) s’anomenen indexades. Per a consultar aquestes revistes cal estar subscrit a, almenys, un parell d’empreses privades, la més coneguda es Web of Knowledge WoK (Thomson Reuters) , i, en el meu cas, també puc cercar revistes a Scopus,

Aquestes són empreses que mercadegen amb el coneixement del  món

Thomson Reuters is the world’s leading source of intelligent information for businesses and professionals.

We combine industry expertise with innovative technology to deliver critical information to leading decision makers in the financial, legal, tax and accounting, healthcare, science and media markets, powered by the world’s most trusted news organization.

Thomson Reuters shares are listed on the Toronto Stock Exchange (TSX: TRI) and the New York Stock Exchange (NYSE: TRI).

He cercat quan costa subscriure’s a WoK. Indivudualment no he trobat que es pugui fer. A l’estat espanyol, aquesta suscripció la fa directament la Fundació española para la ciencia y la tecnología (FECYT). A les FAQ hi trobo:

6 ¿Qué parte del coste de la Licencia se repercute a las instituciones?

La licencia de la Web of Knowledge tiene un coste anual de 5.000.000€ en concepto de los backfiles y del coste de las bases de datos, de los cuales el conjunto de las instituciones contribuirán con el 30% de dicho coste total (1.500.000 €). Todas las instituciones que forman parte del proyecto colaboran económicamente al copago.

Scopus, no és gaire diferent, A la plana web només diuen que les subscripcions són annuals i que el preu depèn de la grandària de la institució. Segons Database Reviews and Reports: Scopus, de Howard M. Dess el preu de Scopus és un 85%-95% del de WoK.

 

About Scopus

Scopus is the largest abstract and citation database of peer-reviewed literature and quality web sources with smart tools to track, analyze and visualize research. It’s designed to find the information scientists need. Quick, easy and comprehensive, Scopus provides superior support of the literature research process.

Les suscripcions individuals a cada revista és un tema que deixo per un altre dia, així com el creixent número (qualitat) de revistes de lliure accés.