GNU és un acrònim recursiu de l'anglès "GNU's Not Unix" ("GNU no és Unix"). Va ser iniciat per Richard Stallman amb l'objectiu de crear un sistema operatiu lliure: el sistema GNU

El programari lliure és la font inspiradora de tot el moviment pel coneixement lliure actual. Quan una llei feta fa anys queda obsoleta, s’hauria de canviar, però com que hi ha tant de poder econòmic que en depèn, aquest canvi costa molt.

Quan les coses costen molt és quan la gent s’organitza per a combatre-les. Aquest és el cas de la llei de propietat intel·intel·lectual, que va ser feta per a protegir els creadors i no pas per evitar que altres creïn o gaudeixin de les idees creades.

En el meu cas, aquest és el punt més contradictori en les lleis de patents i drets d’autor. Sincerament no crec que creem coses noves. M’agrada pensar i hi tinc fer, que algú abans ja va fer una cosa prou semblant com per no poder-laconsiderar nova.

Tota “Creació” és cnseqüència del que veiem, sentim i prenem del món, per tant, no existeix, estrictamnet, algú capaç de crear intel·lectualment res nou. Pot ser prou nova l’aplicació concreta, el context on s’usa, etc, Però la cosa en si, no cal ni que ho sigui.

El programari lliure i, sobretot, les eines, també lliures, pensades per a compartir de la manera més eficient les idees i coneixements de molta gent, són peces fonamentals per a muntar un món on el dret a la cultura no segui qüestionat.

Lluitar pel programari lliure és lluitar per la llibertat de pensament i la lliure circulació del coneixement.

Per a saber-ne més:

Dissabte 18 de setembre de 2010, se celebra a tot el món el 7è Dia de la Llibertat del Programari (Software Freedom Day). Serà el sisè any que el celebrem aquí. Farem xerrades i tutorials de diversos programes lliures i muntarem una parada amb CD de distribucions, samarretes, enganxines i fulletons per tal de donar informació a tothom que hi estigués interessat al Centre Cultural Can Fabra de Barcelona, a Sant Andreu, Carrer Segre 24.